موضوعات
آرشیو مطالب
نویسندگان
مطالب تصادفی
- معماری ایران
- مسجد جامع بروجرد
- بادگير هاي يزد و اسلوب ساختن آنها
- سر در دانشگاه تهران كار كيست؟
- مدرسه معماری کوپر یونیون نیویورک – زاها حدید
- کنفرانس تخصصی معماری و شهرسازی
- ایمن سازی راههای کوهستانی
- دانلود فونت
- هندبوک طراحی معماری
- دانلود کتاب معماری : راهنمای پرسپکتیو Perspective Guide For Artists, Architects
نقشه های معماری و ساختمانی
سبک سازی با پانل های پوماسیستم ساختمانی پوما ( پانل های سقفیو دیواری سه بعدی) نسبت به سایر مصالح ساختمانی به سبب وجوه متمایزی که با سایرمصالح سبک دارد باعث شده تا شاهد بیشترین استقبال در سطح کشور و خصوصاً مناطق زلزلهزده بم و ... باشد. سیستم ساختمانی پوما علاوه بر سبک بودن و مقاومت بسیار بالاو اطمینان بخش در برابر زلزله، در برابر صدا، سرما و گرما نیز عایق است. همچنین اینپانلها کم حجم بوده و قادرند تا ساعتها در برابر شعله های مستقیم آتش مقاومت کنند. عمده ترین وجه تمایز پانل های پوما با سایر مصالح سبک از جمله ساندویچ پانل،دیوارهای درای وال، آزبست و ... قیمت مناسب این پانلهاست زیرا پانلهای تولیدی شرکتپوما بی نیاز از مواد اولیه وارداتی می باشد به سبب بی نیازی از ارزبری مواد باقیمت مناسب در دسترس مصرف کنندگان قرار می گیرد. ماده اصلی پانلهای " پومـا " پلیاستایرن است که در مجتمع پتروشیمی تبریز تولید می گردد. در حالیکه در ساخت نوعی ازپانلها از ماده شیمیائی پلی یورتان استفاده می شود که استفاده از این مـاده علاوهبر تخریب محیـط زیست، برای سلامتی انسان نیز زیانبار است. مزیت بسیار مهم دیگرپانلهای پوما تهیه و تدوین جزئیات اجرایی و روش کار سیستم است. این روشها بصورتکاملاً دقیق و منطبق با مقررات ملی ساختمان تدوین شده که خود باعث سرعت اجرای بالایاین سیستم است. علاوه بر آن ساخت تجهیزات جانبی اجرای سیستم پوما باعث شده تا سرعتاجرا چندین برابر گردد. دستگاههای ملات پاش الکترونیکی ساخته شده در شرکت پوما تحولعظیمی در اجرای این سیستم است. بکارگیری ملات پاش سرعت اجرای سیستم را تا سه برابرافزایش می دهد. ضمن اینکه ضایعات و تلفات ملات سیمانی کاهش می یابد، در مجموع همهعوامل دست بدست هم داده اند تا هموطنان زلزله زده بم بیش از سایر نقاط کشور از اینسیستم استقبال نمایند.<
سیستم نوین اجرای ساختمان با پانلهای سه بعدی ( 3DPanel )
1. خانه های یک طبقه کوردید از ساندویچ پانلهای سیمی جوش خوردهبجای قاب چوبی تشکیل شده است .این پانلها در شرکت Brunswick-Ga سیستمهایساختمانی فولادی ساخته شده است که ادعا میکند از تکنیک پیشرفته ای که در چند سالاخیر در کشور اتریش به وجود آمده است ، استفاده می کند.پانلهای سبک که کمترینزمان را جهت نصب احتیاج دارند، از دو ورق سیم مش موازی تشکیل شده است که با سیم هایخرپای اریب که به یک پوشش هسته پلی استایرن به ضخامت 40 تا 100 میلیمتر نفوذ کرده،وصل شده است .پانلها به یک فونداسیون بتنی وصل شده است و توسط یک بست ویژه بهممتصل شده اند .
2. در ژانویه سال 1992 ، سیستم پانلهای فولادی 3D جهت استفاده درساختار تمام دیوارهای حمال خارجی در 4 ساختمان بنا شده در صحرای Mojare در کوههایگرانیتی کالیفرنیا انتخاب شدند . این طرح بی نظیر جهت ساخت منطقه کویری دانشگاهکالیفرنیا طراحی شده است، تا به استفاده از 3DPanel بتواند در شرایط سخت حرارتی تا 96 % صرفه جویی انرژی داشته باشد .این پروژه، توسط انجمن ملی علوم، انجمنادیسون کالیفرنیای جنوبی و دانشگاه کالیفرنیا، سرمایه گذاری شده است .در 28ژوئن سال 1992 ، این منطقه از کالیفرنیا دو بار زلزله هایی به مقیاس 5/6 و 9/6ریشتر قرارگرفت. (دومین زمین لرزه، شدیدترین زلزله در 40 سال گذشته بوده است) . کانون این زمین لرزه فقط 110 - 80 کیلومتر از مرکز تحقیقات فاصله داشت.با توجهبه بیانات دکتر فلیپ کوهن که شخصاً در مرکز تحقیقات اقامت دارد، این مرکز به مدت یکدقیقه کامل درحال لرزش از نقطه ای به نقطه ای دیگر بود.به طرز باور نکردنی دراین چهار ساختمان مرکز تحقیقات که بعضی دیوارهای آن به طول بیش از 3/7 متر است، علیرغم وجود قسمتهای شیشه ای هیچگونه نشانه ای از آسیب دیده نشد.تمام آنالیزهایساختاری بنا، بعنوان یک شاهد برجسته از قدرت و استحکام پانلهای 3D در مقاله ای کهنوشته مهندسان معمار است منتشر شد .در این مقاله، جمله ای با این مضمون وجوددارد : هیچ نشانه ای از آسیب و شکاف در فونداسیون ها و اسکلت دیده نشده است.
3. در اکتبر سال 1996 سدی در نزدیکی کانتری کلاب و زمین گلف کابو ، در مکزیکو در اثرطوفان شدید در هم شکست و نیروی آب جاری شده بسیاری از تاسیسات پایین خود را از بینبرد . مقاله زیر در یکی از روزنامه های محلی به چاپ رسید.
" سدی که برروی آبدریاچه زده شده بود، از قسمت نزدیک حفره پانزدهم شکسته شد و توده عظیمی از آب جاریشد و این طغیان به سمت اقیانوس ادامه دارد ". این ساختمان با وجود اینکه از قسمتهایپایه ای تقویت نشده بودند در ساختمان تغییری ایجاد نشد. تنها بتن کاری های مختصریکه زیر ستون ها و تراشه ها انجام شده بود باعث شد ساختمان پابرجا بماند. مالکان اینخانه ها مطمئن هستند که در مقابل هر حادثه طبیعی در آینده، خانه های آنها محفوظاست. خانه ای ساخته شده با پانلهای 3D که بعضی به بناهای یکپارچه مربوط میشدند،بار دیگر ثابت کردند که نه تنها توانایی ایستایی در مقابل طوفان با سرعت 250کیلومتر در ساعت را دارند، بلکه به همان خوبی در مقابل سیل شدید نیز مقاومت میکنند. در این حالت، ساختمانهای 3D Panel حتی در مقابل گردباد Faust نیز مقاومتمیکند.با توجه به اینکه در طبقه دوم کنسولی به طول 3/4 متر وجود دارد، ساختمانهای 3D Panel در حین طوفان متحمل هیچ شکاف یا شیار داخلی و یا خارجی نمی شود .این طور به نظر می آید که ساختمانهای یکپارچه بسیار محکم هستند به طوری که سقفبنا فونداسیون را تقویت می کند.
4. جهت تضمین مقاومت در برابر زلزله آزمایشاتیدر مرکز تحقیقات انجام شده است که یکی از آنها آزمایشی از مدل بنای 3D در مقیاس 1:6در دانشگاه تانجی در شانگهای چین است. این مدل از پانلهایی در متراژ 400 ، 200 ، 30میلیمتر تشکیل شده است.پوشش مش، قدرت تحمل 210 نیوتن بر میلیمتر مربع راداراست. مکعب قدرت میکرو بتنی 10 نیوتن بر میلیمتر مربع اندازه گیری شده است. اینمدل در معرض زلزله ال - سنتر و با شدت های متفاوت که از 7 درجه در مقیاس ریشتر شروعشد، قرار گرفت.با توجه به گزارش آزمایشات، این مدل در زلزله ای با شدت 9 ریشترسلامت سازه را از دست داد. بعد از این لرزه، دیگر قادر به تحمل فشارهای بعدی نبودولی هرگز ساختمان فرو نریخت.در یک ساختمان واقعی، ساکنین هرگز در اثر ریزشدیوارها و صفحه های بتنی آسیب نخواهد دید.
* در هنگام زمین لرزه 7 ریشتریهیچگونه شکافی در بنا به وجود نخواهد آمد و ساختمان به حالت الاستیکی عمل می کند.
* در هنگام زمین لرزه های 8 ریشتری، شکاف های اندکی در بالای میله تیر سقف ازطبقه اول ظاهر میشود.در حین سایر زمین لرزه ها شیارها به تدریج ظاهر میشود، درنتیجه پیشرفت آنها بسیار فشرده می باشد.
* در هنگام زمین لرزه های 9 ریشتری،مدل، قدرت تحمل بارهای بعدی را نخواهد داشت. هر چند که ساختمان هرگز فرو نریزد.
منبع : ماهنامه ساختمان و کامپیوتر ، شماره هشتم
برخی از مسائل اجرایی
طاق ضربي :
در
ساختمانهاي آجري همه نوع سقفي ميتوان به كاربرد مانند سقفهاي تيرچه بلوك،
طاق ضربي، پيشساخته و غيره. در مورد سقفهاي تيرچه بلوك در بخش ساختمانهاي
بتوني توضيح داده خواهد شد. و در اين بخش فقط با سقفهاي طاق ضربي آشنا
ميشويم.
طاق
ضربي معمولاً در بين تيرآهنهاي پوشش سقف انجام ميشود. در بعضي از
شهرستانهاي ايران مانند يزد طاق ضربي را با خيزبلند در حدود نيمدايره روي
دهانههاي تا حدود 6 متر هم اجرا ميكنند براي اجرا طاق
ضربي بدين طريق عمل ميكنند كه روي دهانههاي اطاق را با فاصلههاي تقريباً
يك متر به يك متر تيرآهن مناسب كه نمره آن با توجه به دهانه طاق به وسيله
محاسبه تعيين شده است قرار ميدهند و آنگاه بين آن را به وسيله آجرهاي
فشاري با ملات گچ و خاك پر مينمايند. بايد توجه نمود كه آجر طاق ضربي
نبايد كاملاً زنجاب شده باشد(قبل از مصرف مدتي در آب قرار گرفته باشد) فقط
بايد آجر آب نديده را بلافاصله قبل از مصرف در سطل آب فرو كرده و بعد در
محل مناس نصب نمود. براي اطمينان از مقاومت طاق بعد از اتمام كار روي آن را
به وسيله دوغابي از گچ ميپوشانند تا كليه منافذ طاق را كه احتمالاً خالي
مانده است پر نموده و جسم توپر و يكپارچهاي ايجاد نمايد.
بهتر است در فصل بارندگي از اجرا اين قسمت خودداري شود زيرا در غيراينصورت چنانچه بعد از اجرا طاق ضربي و قبل از اجرا پوششهاي ديگر روي آن اگر باران ببارد آب باران به واسطه عدم وجود منافذ لازم روي سقف باقي مانده و موجب فساد گچ گشته و ايجاد خسارت مينمايد(گچ در مقابل رطوبت مقاوم نيست). خيز طاق ضربي بايد در حدود 2 سانتيمتر باشد. اگر كمتر از 2 سانتيمتر باشد بواسطه تخت بودن طاق ممكن است در اثر نيروهايي كه از بالا به آن وارد ميشود فرو ريزد و اگر بيشتر از 2 سانتيمتر باشد به علت آنكه مجبور هستيم از زير سطح صافي داشته باشيم، ناچاراً بايد خيز آن را از زير با گچ و خاك پر نموده در اين صورت طاق ما سنگينتر خواهد شد.
ديوار
بهتر است در فصل بارندگي از اجرا اين قسمت خودداري شود زيرا در غيراينصورت چنانچه بعد از اجرا طاق ضربي و قبل از اجرا پوششهاي ديگر روي آن اگر باران ببارد آب باران به واسطه عدم وجود منافذ لازم روي سقف باقي مانده و موجب فساد گچ گشته و ايجاد خسارت مينمايد(گچ در مقابل رطوبت مقاوم نيست). خيز طاق ضربي بايد در حدود 2 سانتيمتر باشد. اگر كمتر از 2 سانتيمتر باشد بواسطه تخت بودن طاق ممكن است در اثر نيروهايي كه از بالا به آن وارد ميشود فرو ريزد و اگر بيشتر از 2 سانتيمتر باشد به علت آنكه مجبور هستيم از زير سطح صافي داشته باشيم، ناچاراً بايد خيز آن را از زير با گچ و خاك پر نموده در اين صورت طاق ما سنگينتر خواهد شد.
ديوار
با
توجه به اينكه ابعاد آجر 5/15×11×22 ميباشد در ساختمان ديوارهاي آجري را
به عرض 22 سانتيمتر(يك آجر) و يا 35 سانتيمتر(5/1 آجر) و يا 45 سانتيمتر(2
آجر) و يا 55 سانتيمتر(5/2 آجر) ميچينند.
در ساختمانهاي ديوار به دو منظور ساخته ميشود.
الف ـ براي جداسازي قسمتهاي مختلف ساختمان
الف ـ براي جداسازي قسمتهاي مختلف ساختمان
به
اين نوع ديوارها پارتيشن يا جداكننده و يا تيغه ميگويند. تيغه ديواري است
به پهناي 5 يا 10 و يا 20 سانتيمتر. تيغههاي بلند و طويل را نميتوان به
پهناي 5 يا 10 سانتيمتر ساخت زيرا تيغههاي 5 يا 10 سانتيمتري با ابعاد
زياد ايستا نخواهد بود. چنانچه بخواهيم تيغههاي 5 سانتيمتري را با طول و
يا ارتفاع زياد بسازيم بايد بين ديوار به فاصلههاي 5/1 تا 2 متر نبشيكشي
نمائيم. در غيراينصورت اين ديوارها با كوچكترين تكانهاي جانبي فرو خواهد
ريخت و در مقابل زلزله كوچكترين مقاومتي از خود نشان نميدهد. ملات
تيغههاي 5 سانتيمتري معمولاً گچ و خاك است. در بعضي از ساختمانها تيغهها
را با بلوكهاي گچي پيشساخته به ضخامت 10 سانتيمتر نيز ميسازند. اين نوع
پارتيشنها بيشتر در ساختمانهاي فلزي و بتوني به كار ميرود.
ب ـ ديوارهاي حمال
اين
نوع ديوارها كه ديوارهاي اصلي ساختمانهاي آجري ميباشند براي انتقال بار
ساختمان به زمين ساخته ميشوند و فقط در ساختمانهاي تمام آجري مورد استعمال
دارند. حداقل ضخامت اين نوع ديوارها 35 سانتيمتر است(5/1 آجر). اين
ديوارها علاوه بر حمال بودن عهدهدار جداسازي بين قسمتهايي مختلف ساختمان
نيز ميباشند.
دودكشها
دودكشها
لولههادئي هستند كه دود يا هواي آلوده داخل دستگاههاي توليد حرارت مانند
ديگهاي شوفاژ و يا بخاريهاي نفتي و گازي و همچنين هواي داخل فضاي
آشپزخانه و يا توالت را به خارج هدايت مينمايند.
دودكشها
را معمولا در ديوارهاي عريضتر ميسازند و يا براي ساختن دودكشها از
لولههاي مخصوصي استفاده مينمايند. استفاده از لولههاي سيماني معمولي كه
داراي جداره كلفتي ميباشد پيشنهاد نميگردد زيرا كار گذاشتن اين لوله در
ديوار با توجه به قطر خارجي آن كه در حدود 25 الي 30 سانتيمتر است در ديوار
ايجاد بريدگي نموده و از قدرت آن ميكاهد ولي چنانچه از لولههاي ايرانيت
استفاده گردد دودكشها بهتر كار خواهند نمود. بهتر است لوله ايرانيت در ضمن
ديوار چيني در محل مخصوص كار گذاشته شود.
بلندي لولههاي دودكش بايد با توجه به بلندي ساختمانهاي اطراف ساخته شود در هر حال دودكش بايد در حدود 50 سانتيمتر از ديوارهاي اطراف بلندتر باشد.
براي
هر دستگاه حرارتي(بخاري) بايد يك دودكش جداگانه ساخته شود و بدين ترتيب
نبايد هيچوقت از يك دودكش براي دو دستگاه بخاري استفاده نمود زيرا اگر فرض
بر اين باشد كه دود در اثر گرم نمودن هواي مجاور خود و پائين آوردن وزن
مخصوص آن(سبك شدن هواي مجاور) به بالا صعود مينمايد حال اگر چند متر
بالاتر نيز هوا در اثر گرما همين وزن مخصوص را داشته باشد نتيجتاً در دودكش
اغتشاش ايجاد شده و دود بخارج نميرود.
بهتر
است در قسمت انتهائي دودكش وسيلهاي نصب شود كه از ورود مستقيم بادهاي
شديد به داخل بخاري جلوگيري شود اين بادگيرها انواع مختلف دارد و يكي از
آنها لولههائي از آهن ورق گالوانيزه ميباشد كه بصورت شكل زير ميسازند.
چنانچه
در ساختن دودكش از لوله استفاده نشود بايد دقت نمود كه داخل دودكش بوسيلة
اندود گچ و خاك مسطح گردد زيرا در غيراينصورت ناهمواريهائي كه سطح آجرگري
دارد مانع صعود دود ميگردد.
اندودگچ
و خاك داخل دودكش بايد همزمان با دودكشسازي انجام شود زيرا بعد از اتمام
كار دسترسي به تمام قسمتهاي آن ممكن نيست. چنانچه دودكش در وسط بام قرار
گيرد بايد براي ايزولاسيون اطراف آن همان ديتيلي را كه در مورد جان پناه
توضيح داده شد اجراء گردد. دودكشهائي كه براي دستگاههائي با حرارت زياد
ساخته ميشوند بايد در داخل وسيلة مواد نسوز(آجرنسوز ـ خاك نسوز) اندود شود.
ناودان
همانطوريكه
ميدانيم كليه آب بام بوسيله شيبهاي احداثي به محل ناودان راهنمائي شده از
آنجا به چاه و يا خارج ميريزد بدين لحاظ اطراف ناودان بيشتر از كليه نواحي
ديگر بام محل عبور آب بوده و خطر نفوذ آب از آنجا بيشتر است. بهمين دليل
براي اجراي آن قسمت از بام ديتيل مخصوصي را اجراء مينمايند.
بهترين محل ناودان
بهترين
محل براي ناودان درست در وسط بام ميباشد. (محل برخورد اقطار) زيرا فاصله
آن نقطه از تمام نقاط ديگر تقريباً بيك اندازه بوده و در نتيجه با توجه به 2
درصد شيب مورد نياز بار كلي سقف در همه جا بطور يكسان پخش ميشود ولي اگر
ناودان درست در وسط ساختمان نباشد در نتيجه بيك نقطه از بام دورتر بوده و
بهمان نسبت بار آن نقطه بيشتر خواهد بود.
ولي
انتخاب محل ناودان درست در وسط بام بعلت وجود اطاقها و سالنها و اينكه
نميتوان از وسط اطاقها لوله فاضل آب گذرانيده تقريباً هيچ وقت مقدور نيست.
با
توضيحات فوق روشن است كه بايد براي محل ناودان جائي را انتخاب نمود كه
نزديكترين فاصله ممكن را به تمام نقاط بام داشته باشد. تا بدينوسيله بار
بام حداقل شود ضمناً عبور لوله ناودان در طبقات مزاحمتي براي اطاقها و
سالنها و كمدها ايجاد ننمايد
پلان معماری
اندازه ی اين عكس تغيير داده شده است. برای ديدن كامل عكس اينجا را كليك كنيد. اندازه ی عكس اصلی 800x728 است. |
پلان معماری
اندازه ی اين عكس تغيير داده شده است. برای ديدن كامل عكس اينجا را كليك كنيد. اندازه ی عكس اصلی 800x857 است. |
پلان معماری
اندازه ی اين عكس تغيير داده شده است. برای ديدن كامل عكس اينجا را كليك كنيد. اندازه ی عكس اصلی 800x728 است. |
پلان معماری
اندازه ی اين عكس تغيير داده شده است. برای ديدن كامل عكس اينجا را كليك كنيد. اندازه ی عكس اصلی 800x728 است. |
پلان معماری
اندازه ی اين عكس تغيير داده شده است. برای ديدن كامل عكس اينجا را كليك كنيد. اندازه ی عكس اصلی 800x728 است. |
پلان معماری
اندازه ی اين عكس تغيير داده شده است. برای ديدن كامل عكس اينجا را كليك كنيد. اندازه ی عكس اصلی 800x737 است. |
نظرات
مطالب مرتبط
پنل کاربری
عضویت سریع
درباره ی سایت